Relaţia tensionată dintre Berlin şi Budapesta s-ar putea traduce într-o excludere a partidului Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, din familia popularilor europeni, notează cotidianele „Berliner Zeitung” şi „Frankfurter Rundschau”. Totuşi, jurnaliştii de la „Der Spiegel” spun că o asemenea mişcare e puţin probabilă, fiindcă, fără europarlamentarii Fidesz, PPE îşi pierde majoritatea în Parlamentul European.
În urmă cu aproape o săptămână, într-o dezbatere televizată la care a participat liderul Opoziţiei, socialistul Peter Steinbruck, cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu e nevoie să fie trimisă „o cavalerie” în Ungaria, ca o replică la frecventele alunecări ale guvernului maghiar de la principiile UE. Totuşi, Merkel a a cerut din nou Budapestei să respecte normele UE.
În replică, vinerea trecută, premierul maghiar Viktor Orban a declarat într-un interviu radio că „germanii au trimis în trecut cavaleria împotriva Ungariei sub forma tancurilor şi îi rugăm să nu o mai trimită. Nu a fost o idee bună, nu a mers”.
Replica, calificată drept „insolentă” de presa germană, a aprins şi mai mult conflictul dintre Berlin şi Budapesta, ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, afirmând că declaraţiile lui Orban sunt „o alunecare regretabilă pe care noi o respingem fără echivoc”.
Într-un comunicat emis marţi de ministerul maghiar de Externe se precizează că premierul maghiar a reacţionat la propunerea lui Peter Steinbruck în sensul că Ungaria ar putea fi exclusă din UE, iar Viktor Orban şi-a manifestat deplinul acord cu reacţia cancelarului Merkel, care a respins propunerea lui Steinbruck. În acest context, MAE maghiar a menţionat că nu vrea ca guvernul de la Budapesta să fie implicat în campania electorală din Germania. „Guvernul ungar respinge cu hotărâre toate încercările de a provoca tensiune şi va menţine un dialog constructiv în pro