Zăpadă pe câmpiile Elveţiei, record de temperaturi scăzute în Olanda şi deficit de soare în Franţa şi Germania: Europa de vest cunoaşte, la acest sfârşit de mai, o vreme deosebit de friguroasă venită din nord, în timp ce în est, în România sau în Rusia, se instalează căldura, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.
În Europa occidentală, ‘frontul frigului cuprinde Londra, Amsterdam, Frankfurt, Paris’ – a enumerat Olivier Proust, realizatorul previziunilor pentru Meteo France. Potrivit acestuia, actualele condiţii meteo sunt ‘excepţionale’, având în vedere ‘combinarea a diferiţi parametri – ploi puternice, deficit de soare şi temperaturi hibernale’.
În plus, situaţia durează deja de trei săptămâni. ‘Este ceea ce în meteorologie numim un blocaj, cu o vastă depresiune de altitudine instalată deasupra nordului Europei, care aduce vânt din nord-nord-est, perturbând sistemele şi determinând temperaturi scăzute pentru acest sezon’, a explicat specialistul.
Vineri dimineaţa, la Paris erau 3,7 grade Celsius, cea mai joasă temperatură înregistrată la o dată de 24 mai din 1887. În medie, în Franţa, temperaturile sunt mai mici cu 5-6 sau chiar cu 10 grade pe alocuri decât cele obişnuite pentru acest sezon.
În Olanda, joi s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi pentru 23 mai de la începutul înregistrărilor, în 1901, potrivit Institutului olandez de meteorologie.
În sud, în Italia, termometrele arătau doar 7 grade la Milano şi 6 la Bergamo, în timp ce anul trecut pe vremea aceasta erau 30 de grade, a remarcat Judith Jaquet, de la Centrul Meteo Epson.
În Germania, în schimb, luna mai nu se prezintă mai friguroasă decât de obicei, dar ‘ceea ce frapează este lipsa luminii: cu 50% mai puţin soare decât în mod obişnuit’, a indicat purtătorul de cuvânt al serviciilor de meteorologie, Uwe Kirsche.
În Belgia, unde temperaturile medii sunt cu