Doua dintre cele mai sarace tari din lume, Zambia si Mongolia, iau masuri pentru a preveni sustragerea multinationalelor de la plata taxelor.
Cele doua tari, mari producatoare de minerale, sustin ca pierd anual miliarde de dolari ca urmare a slabei colectari a taxelor, scrie BBC.
In acest context, Mongolia intentioneaza sa anuleze conventiile fiscale internationale de care se foloseau companiile miniere pentru a scapa de impozitul pe profit din tara.
"Taxarea trebuie sa aiba loc acolo unde se desfasoara afacerea reala", a afirmat purtatorul de cuvant al parlamentului mongol.
De asemenea, potrivit unei noi legi din Zambia, care va intra in vigoare in aceasta luna, companiile miniere trebuie sa aduca veniturile obtinute din exporturi inapoi in Zambia, unde autoritatile vor analiza dividendele si alte plati inainte de a parasi tara, pentru a vedea daca sunt justificate .
Potrivit vicepresedintelui Zambiei, Guy Scott, guvernul pierde aproximativ 2 miliarde de dolari pe ani din cauza evitarii taxelor de catre companii, mai mult decat cheltuieste Zambia in fiecare an pe educatie si sanatate cumulat.
La randul lor, oficialii mongoli sustin ca pierderile la nivelul veniturilor din taxe se ridica la aproximativ 5,5 miliarde de dolari pentru cel mai important proiect al tarii, mina Oyu Tolgoi.
Produsul intern brut al tarii este de 8-9 miliarde de dolari.
Una dintre cele mai mari amenintari pentru veniturile din taxe in Mongolia este tratatul bilateral de taxare dubla cu Olanda, semnat in 2002. In cadrul acestui tratat, daca o companie olandeza investeste in Mongolia, este indreptatita sa plateasca dividende in Olanda fara a achita taxe in Mongolia. Mina Oyu Tongoi este dezvoltata de o firma canadiana, insa a fost preluata de o companie olandeza tocmai in acest scop.
Apro