Lucrările celui de-al XI-lea congres UDMR au început, sâmbătă, în Sala sporturilor din Miercurea Ciuc, în cadrul reuniunii urmând să fie aduse modificări la statutul şi la programul formaţiunii.
Evenimentul a început cu intonarea Imnurilor de stat ale României şi Ungariei. La congres iau parte 777 de delegaţi, din 28 de organizaţii ale UDMR, 126 de invitaţi şi 166 de jurnalişti, din România şi Ungaria, fiind vorba de cel mai mare eveniment din istoria de 24 de ani a Uniunii. Cea mai mică delegaţie prezentă la evenimentul de la Miercurea Ciuc este cea a UDMR Suceava, formată din doi membri.
La congres nu se va alege o nouă conducere a UDMR, dar se vor aduce modificări importante la statutul şi programul formaţiunii.
Secretarul general al UDMR, Kovács Péter, comisarul şef al Congresului, a declarat, pentru Agerpres, că principalele modificări la statut vizează înfiinţarea unei organizaţii de femei, implicarea mai accentuată a primarilor în organismele naţionale şi înfiinţarea Preşedinţiei Naţionale, cu 9 membri.
În ceea ce priveşte programul UDMR, se vor adopta mai multe documente, pe opt direcţii importante, cum ar fi dezvoltarea Ţinutului Secuiesc, problemele diasporei interne, alegerile europarlamentare, Iniţiativa Civică Europeană pentru protejarea minorităţilor, amendarea Constituţiei, regionalizarea, atacurile asupra comunităţii şi a simbolurilor maghiarilor.
Delegaţii UDMR vor adopta şi un document referitor la problemele economice, în care propun soluţii în zece puncte pentru trecerea României de la perioada de criză la dezvoltare economică.
Documentele au fost elaborate de specialiştii Uniunii în baza propunerilor înregistrate cu ocazia consultărilor publice din ultimele luni cu organismele asociate, respectiv cu organizaţiile judeţene ale UDMR
Lucrările reuniunii sunt conduse de Biro Rozalia, preşedinta Consiliului Repr