Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ştiinţei de la Zalău a demonstrat, încă o dată, cât de ingenioşi pot fi copiii atunci când vor şi atunci când sunt stimulaţi corespunzător. Iar pentru ediţiile viitoare stimulii sunt şi mai puternici, unul dintre sponsorii festivalului anunţând că elevii care vor fi premianţi la trei ediţii vor primi, ca bonus, suma premiilor de la cele trei ediţii.
Cei mai inventivi şi mai creativi elevi din Sălaj, dar şi din alte judeţe din ţară, s-au întrecut astăzi la Zalău în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Ştiinţei, eveniment organizat de Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" şi Inspectoratul Şcolar. În ciuda ploii ce a căzut aproape pe tot parcusul festivalului, cei 500 de elevi înscrişi în competiţie, reprezentând 24 de unităţi de învăţământ din Sălaj, Bihor, Mureş şi Gorj, au făcut demonstraţii cu invenţiile şi experimentele lor, multe dintre ele cu largă aplicabilitate practică.
Printre cele mai spectaculoase proiecte realizate de copii am remarcat, la festival, microfonul - spion wireless, gândit şi făcut de Andrei Câmpean, Claudiu Pop, Andreea Pintea, Bogdan Pop şi Andreea Pop, toţi elevi ai Liceului Tehnologic "Liviu Rebreanu" din localitatea sălăjeană Hida. În termen tehnici, de neînţeles pentru muritorul de rând, inventatorii ne explică, calm, cum cu ajutorul unei antene (a se citi sârmă), a unui generator (o baterie de ceas), a unui condensator şi a unei bobine, poţi obţine unde electromagnetice care se propagă cu viteza luminii. Raza până la care microfonul, pe care îl poţi "planta" atunci când vrei să tragi cu urechea la cineva fără să îţi fie simţită prezenţa în zonă, este de aproximativ 200 de metri, fapt, de altfel, demonstrat, pentru noi, la liceenii de la Hida.
Chiar dacă o astfel de invenţie, făcută de elevi, de duce imediat cu gândul la o metodă de copiat (mai cu seamă că se