Piața Lucrurilor Libere a umplut Parcul Botanic sâmbătă dimineața de copii, muzică și obiecte care și-au găsit noi stăpâni. Conceptul presupune oferirea către ceilalți de lucruri sau servicii care sunt de prisos, dar încă bune de folosit. Toate sunt gratuite și caută noi proprietari.
Chiar dacă ploaia matinală a gonit o mare parte din timișorenii care ar fi vrut să ajungă în Parcul Botanic, până la urmă lucrurile libere s-au pus în mișcare. Copiii și-au împărțit jucăriile, fetele rochițele și bluzele, cineva a dat doi pui de pisică portocalii, iar alții au adus de mâncare. Piața lucrurilor libere înseamnă că totul e gratuit și necomercial.
”Fără bani. Fără troc. E o zonă temporar autonomă în care se instituie economia cadoului ca alternativă la modelul de distribuire a resurselor bazat pe bani sau schimburi. Toți participanții sunt responsabili pentru obiectele pe care le aduc, pentru standul ce și-l crează și pentru ce lasă în urmă. Obiectele care nu se dau vor putea fi donate pe www.dincolodebani.ro sau se pot păstra pentru ediția următoare” – arată organizatorii.
Interesant la ediția aceasta a fost că nu s-au oferit doar obiecte, ci și servicii. O tânără a pictat fețele copiilor, alții au dat sfaturi despre nutriție și eficiența mișcării fizice pentru o viață sănătoasă. ”Scopul nu e doar să scăpăm de obiectele vechi sau să luăm gratis altele noi, ci și să oferim din timpul și cunoștințele noastre unor oameni ce ne pot deveni prieteni dragi”, ne-au mai explicat participanții. Cel mai mare succes a avut ”magazinul de sfaturi”. Astfel, participanții au aflat cum să scape de stres și cum să aibă un somn mai liniștit, și-au aflat tensiunea și cantitatea de grăsime din corp.
Piața Lucrurilor Libere a umplut Parcul Botanic sâmbătă dimineața de copii, muzică și obiecte care și-au găsit noi stăpâni. Conceptul presupune oferirea către ceilalți