Ne petrecem aproape o treime din viaţă dormind. Şi cum, de cele mai multe ori, mergem la culcare încărcaţi de stres şi de tensiuni musculare, este extrem de important ca în timpul nopţii corpul să se relaxeze şi să-şi încarce bateriile. Iar acest lucru depinde de calitatea pernei şi a saltelei pe care dormim. Dr. Răzvan Bănăţeanu, medic primar ortopedie, ne învaţă cum să le alegem. Ne petrecem aproape o treime din viaţă dormind. Şi cum, de cele mai multe ori, mergem la culcare încărcaţi de stres şi de tensiuni musculare, este extrem de important ca în timpul nopţii corpul să se relaxeze şi să-şi încarce bateriile. Iar acest lucru depinde de calitatea pernei şi a saltelei pe care dormim. Dr. Răzvan Bănăţeanu, medic primar ortopedie, ne învaţă cum să le alegem.
Capul cântăreşte peste 4,5 kg, iar rostul pernei este să îl susţină în aşa fel încât să nu se încline prea mult înainte, înapoi sau într-o parte, ci să rămână aliniat cu spatele şi coloana vertebrală. Ca să poată face asta, perna trebuie aleasă în funcţie de poziţia în care dormi.
Tipuri de umplutură:
Ai de ales între varianta clasică - salteaua cu arcuri din oţel, mai puţin fermă - şi variantele moderne, realizate din spumă poliuretanică ori latex.
Tipuri de umplutură:
Nu dormi pe o saltea prea moale, cu denivelări, care produce “efectul de hamac”, deoarece coloana se va curba nefiresc”, dar nici pe o saltea exagerat de tare, ca o scândură, întrucât circulaţia sângelui se va bloca, te vei trezi cu tot corpul amorţit şi cu dureri în zona lombară! Salteaua perfectă este cea care susţine coloana în toate punctele curbe, nelăsând- o să se încovoaie. În plus, se recomandă să pui o pernă mică sub genunchi, când dormi pe spate, sau între genunchi, când te odihneşti pe o parte. În cazul unei boli degenerative de disc vertebral, este bine să dormi pe burtă, cu o pernuţă plasată sub abdomen. @N_P