Deşi 2013 este "anul României în materie de transplant", potrivit şefului Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni, Irinel Popescu, fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii programului naţional s-au epuizat. Despre o suplimentare a acestora se poate vorbi cel mai devreme în luna iulie, când s-ar putea aproba o nouă rectificare bugetară, a anunţat - în cadrul emsiunii "După 20 de ani", difuzată duminică, de la ora 10.00, de Pro TV, - secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat. Până atunci, sute de români cu boli grave aşteaptă fie un donator, fie bani de la stat ca să poată face un transplant în străinătate.
Despre rezultatele şi viitorul programului de transplant în România au vorbit şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni, Irinel Popescu, oficialul de la Sănătate Raed Arafat şi jurnaliştii Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, Claudiu Pândaru (gândul.info), Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) şi Adriana Stere (Ştirile ProTv).
După ce, ca urmare a campaniei Ştirilor Pro Tv "Există viaţă după moarte", numărul donatorilor a explodat – "Este pentru prima dată când simţim în mod direct că programul poate funcţiona la parametri apropiaţi de necesităţile patologiei din România", afirmă prof. conf. Irinel Popescu, - s-a ajuns inevitabil şi la problema banilor pentru finanţarea acestor programe.
"Nu mai sunt bani pentru că am avut o explozie de donatori. Nimeni nu se astepta la această creştere, aşadar acum trebuie să aşteptăm să se coordoneze şi finanţele din sistem", explică situaţia secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, într-o intervenţie telefonică în emisiune.
"Aprobarea ordinului prin care s-au nominalizat coordonatorii de transplant la secţiile de Terapie Intensivă şi s-a ameliorat organizarea pentru o recunoaştere a bolnavilor potenţial donatori, a dus la această explozie care