Cea mai recentă ediţie a proiectului „Personalități arădene“ de la Biblioteca Județeană A.D.Xenopol i-a avut invitaţi pe Vasile Dan şi Gheorghe Mocuţa. Licenţiaţi în litere, Vasile Dan la Oradea – Gheorghe Mocuţa la Timişoara, redactori ai prestigioasei reviste arădene de cultură Arca încă de la înfiinţare, Vasile Dan şi Gheorghe Mocuţa au vorbit fiecare despre experienţa de scriitor, despre relaţiile cu ceilalţi colegi de breaslă şi despre felul în care revista Arca a reuşit să se impună în peisajul cultural naţional.
Vasile Dan a povestit despre anii studenţiei, apoi despre cei petrecuţi la Cluj-Napoca şi despre întâlnirea cu gruparea din jurul revistei literare Echinox, perioadă care a însemnat de fapt iniţierea sa în literatură. A îndeplinit cele mai diverse funcţii: de bibliotecar, corector, profesor și redactor. Debutul publicistic l-a făcut în 1967, tot la Cluj-Napoca, în revista Steaua, iar debutul editorial la Editura Facla din Timişoara cu volumul de versuri „Priveliștile”.
Eseist și prozator, Vasile Dan are în palmares nu mai puţin de 16 cărți publicate în 35 de ani editoriali și 24 de ani de apariții în revista Arca, numărându-se printre membrii fondatori ai publicaţiei. Dintre volumele apărute sub semnătura sa amintim: „Priveliştile”, „Nori luminaţi Scara interioarã”, „Arbore genealogic” , „Întâmplări crepusculare şi alte poeme”, „Drumul cu fiinţe”,„ Pielea poetului”, „Elegie în grădină”, „Un li pe drumul mătăsii”, „Jurnal chinezesc”, „Pielea poetului”, „Carte vie”, „Proza zilei”, „Poem vechi” etc.
Colegi de breaslă şi prieteni
Gheorghe Mocuța a început prin a povesti despre prima întâlnire cu Vasile Dan: „Avea vârsta fratelui meu mai mare cu care la acea vreme nu mă înţelegeam”. A mai vorbit cu sinceritate despre provocările pe care le întâmpină de obicei un copil crescut la ţară.
A debutat în anul 1975, cu o recenz