Cele mai importante aspecte de care trebuie să ţină cont o viitoare mamă ar fi alegerea medicului care va supraveghea evoluţia naşterii şi a spitalului. Alegerea potrivită o va face fiecare pacientă în funcţie de dorinţele sale, dar şi de aspectele financiare.
Potrivit legii, gravidele beneficiază gratuit de câteva investigaţii, analize şi consultaţii, la recomandarea medicului specialist. Aici intră testele de sânge, ecografiile de trimestru I şi II şi în situaţii excepţionale, amniocenteza. Dar, în cabinetele de ginecologie altfel stau lucrurile. Deputatul Tudor Ciuhodaru cere ca toate serviciile pentru gravide să fie gratuite. Maternităţile private prezintă anumite avantaje în ceea ce privesc serviciile medicale şi condiţiile hoteliere ale saloanelor, chiar dacă preţurile practicate de acestea sunt mai ridicate. Comparativ cu acestea, maternităţile de stat nu dispun de aceleaşi condiţii în ceea ce privesc saloanele, dar cu toate acestea au specialisti care pot rezolva cazurile complexe sau urgenţele. În ceea ce privesc costurile unei naşteri, preţurile diferă în funcţie de spitalul ales şi de complexitatea cazului.
“Casa de Asigurări de Sănătate decontează cazurile rezolvate, cu toate diagnosticele asociate, aproximativ 1.000 lei pentru o sarcină normală iar pentru o cezariană între 1.500 - 2.500 lei. Costurile implică operaţia, materialele folosite şi zilele de spitalizare. Naşterile prin cezariană sunt mai scumpe întrucât pacienta trebuie să stea aproximativ 5 zile internată pentru a putea fi stabilizată, spune Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna” Iaşi.
Confort şi preţ redus
Saloanele maternităţii au de obicei şase paturi, dar cazurile speciale pot solicita o rezervă de două persoane, plătind 25 lei pe zi, cu posibilitatea de a lua şi copilul.
În ceea ce priveşte Maternitatea „Cuza Vodă”, preţurile sunt