În Spitalul Judeţean de Urgenţă, procentul pacientelor care aleg anestezia loco-regională în locul celei generale la naşterea prin cezariană a crescut de la 5% la 55% în ultimul an. Anestezia loco-regională a devenit o alternativă preferată de tot mai multe mămici, care doresc să fie conştiente pe tot parcursul naşterii, este concluzia trasă la un an de la introducerea acestei tehnici pe plan local. Rezultatele proiectului de implementare în Suceava a anesteziei loco-regionale la naşterea prin cezariană au fost prezentate ieri, în conferinţă de presă, de medicul american de origine română Virgil Mânică, cel care în 2012 a pledat pentru practicarea pe scară largă a acestei proceduri şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Virgil Mânică profesează la Boston, iar în această săptămână s-a aflat pentru a doua oară în ultimul an la Suceava, pentru a vedea cum au reuşit specialiştii în anestezie şi terapie intensivă şi obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă să schimbe mentalitatea gravidelor.
Anestezia loco-regională, utilizată în 99% din operaţiile de cezariană din SUA
„Este un efort extraordinar şi mi se pare că mesajul a fost transmis pacientelor. Şi asta, deoarece astăzi ele vin şi cer singure anestezie loco-regională. Această procedură este mult mai sigură pentru mame, le dă posibilitatea de a-şi vedea bebeluşul chiar la naştere şi a-l lua imediat în braţe. În America, incidenţa anesteziei loco-regionale este de 99%. Deşi este o mare diferenţă, ne bucurăm să vedem că şi aici tendinţa este pozitivă”, a spus ieri, în conferinţă de presă, Virgil Mânică.
La întâlnirea cu jurnaliştii, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Dorin Stănescu, a subliniat că gravidele au înţeles beneficiile noii metode şi dezavantajele vechii proceduri, iar specialiştii suceveni îşi propun