Pe 23 mai, AraArt a desfășurat licitația cu numărul 15, a cărei vedetă a fost lucrarea „Fetița cu codițe”, de Nicolae N. Tonitza
1 /.
La Casa Capşa, în Sala de Marmură, în vechea clădire care a fost de-a lungul timpului unul dintre cele mai frecventate locuri ale Bucureştiului, a avut loc o nouă licitaţie în cadrul căreia au fost scoase la vânzare lucrări importante ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti. În celebra Casă Capşa, care, cam pe vremea când se năştea Nicolae Tonitza, devenea una dintre cele mai celebre cofetării ale vremii, acum, la mai bine de 120 de ani, una dintre lucrările pictorului, „Fetiţa cu codiţe”, a fost vândută cu 57.000 de euro, în 16 paşi, având un preţ de pornire de 20.000 de euro.
A fost „cel mai de seamă” pictor în viaţă
Tonitza este unul dintre puţinii artişti care au avut şansa de a fi apreciaţi şi în timpul vieţii, ajungând să fie considerat în anii ‘30 „cel mai de seamă” pictor român în viaţă. După un periplu parizian, unde nimereşte într-una dintre cele mai efervescente perioade artistice, Nicolae Tonitza se întoarce în ţară şi în ultima perioadă a vieţii creează eliberat de orice influenţe. Lucrarea „Fetiţa cu codiţe” vândută în licitaţia AraArt, este un ulei pe pânză, semnat în dreapta sus cu brun, iar lucrarea a fost văzută de istoricii de artă Doina Punga, Corina Sandu, Ariadna Zeck, precum şi de expertul în artă Doina Schobel.
Trandafiri, pere şi carte...
O altă lucrare importantă care a avut succes în licitaţia din 23 mai îi aparţine lui Gheorghe Petraşcu, „Ulcica cu trandafiri”, care a avut ca preţ de pornire 14.000 de euro şi a urcat în nouă paşi până la 24.000 de euro.
De la prima sa expoziţie personală – care a avut loc la Ateneul Român, în 1900, unde Barbu Delavrancea şi Alexandru Vlahuţă i-au cumpărat câte o lucrare tânărului artist care, la îndemnul lui Nicolae Grigorescu a plecat