Institutul Cooperativ pentru Cercetare în privinţa mediului înconjurător avertizează asupra unui fapt îngrijorător: anul trecut a fost ultimul al existenţei zăpezii uscate în emisfera nordică.
Potrivit site-ului oficial al Institutlui CIRES, în iulie 2012 98% din suprafaţa îngheţată a Groenlandei a devenit verde, iar zăpada s-a topit. Acesta a fost un record negativ fără precedent în cei 34 de ani de când zona este studiată prin satelit. Procentul mediu în timpul verii era de 50% topire.
Ultimul studiu CIRES arată că topirea zăpezilor din Groenlanda ar putea fi o obişnuinţă de acum încolo, iar zăpada uscată, adică acel tip de nea care nu are aproape deloc apă în interiorul ei, nu va mai exista în emisfera nordică.
"Groenlanda se încălzeşte rapid, iar astfel de topiri ar putea deveni şi mai frecvente în următoarele decade", a declarat Dan McGrath de la Universitatea din Colorado.
McGrath şi colegii lui au calculat faptul că până în 2025, evenimentele de acest tip ar avea o şansă de apariţie de 50%. Acest lucru înseamnă pierderea unei zone mari de zăpadă uscată, adică acele zone unde zăpada stă aproape mereu îngheţată.
Potrivit cercetării, din 1982 până în 2011, temperatura medie a crescut cu 0,09 grade Celsius în zona staţiei de cercetare din Groenlanda. De asemenea, încălzirea anuală este din ce în ce mai mare. Efectele sunt dramatice asupra structurii gheţii. Zona de ablaţiune, adică cea în care grosimea zăpezii este mică, iar aceasta se topeşte în timpul verii, creşte în fiecare an cu aproape 44 de metri. În plus, zona de zăpadă uscată se micşorează cu 35 de metri în fiecare an.
Aceste schimbări ar putea creşte şi cantitatea de radiaţie solară pe care o primeşte zăpada. Astfel, zăpada udă reflectă mai puţin soarele, iar topirea ar putea veni cu o viteză mai mare. Cercetarea celor de la CIRES confirmă ceea ce au descoperit şi alţi