Antonis Manitakis are cea mai ingrata slujba din Grecia: el este responsabil de concedierile in sectorul public.
Pana in 1911, cand Constitutia Greciei a garantat pe viata slujbele functionarilor publici, birocratii guvernamentali care erau disponibilizati in urma unei schimbari a conducerii obisnuiau sa protesteze in Klafthmonos Square din Atena.
In prezent, nimeni nu mai are asigurata slujba pe viata, nici chiar in sectorul public, scrie Der Spiegel.
Autoritatile planuiesc sa desfiinteze cel putin 4.000 de locuri de munca pana la sfarsitul anului si alte 11.000 anul viitor. Aceasta este o conditie pentru ca Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa elibereze urmatoarea transa din imprumutul acordat Greciei pentru a o salva de la colaps.
Agentiile guvernamentale trebuie sa taie 150.000 de locuri de munca pana in 2015, reprezentand aproximativ o cincime din aparatul public al Greciei.
Kostas Tsikrikas, seful uniunii sindicale a functionarilor publici, ameninta deja guvernul ca "va lupta pana la sfarsit". Furia lui este indreptata in primul rand catre Manitakis, in varsta de 69 de ani.
Anul trecut, in mai, cand eforturile in vederea formarii unui nou guvern au esuat, Manitakis s-a alaturat guvernului interimar de tehnocrati pentru cateva saptamani. Dupa o noua runda de alegeri, in iunie, cel mai mic partener al coalitiei, Stanga Democratica, l-a numit ministru al Reformei Administrative.
Acum, Manitakis trebuie sa desfasoare dificila sarcina de a reduce dimensiunea uriasului aparatul administrativ.
"Vreau sa redau tarii mele onoarea si demnitatea. Vreau sa fiu capabil sa le spun nepotilor mei intr-o zi ca aici exista inca vise si valori pentru ei", spune ministrul.
Dar pana atunci, primul oficial din serviciul public trebuie sa scape de mii de