Spitalele care nu se acreditează riscă nu mai primească bani de la stat şi să fie închise. La nivelul judeţului Cluj, unităţile medicale au demarat deja procedura de acreditare, însă în unele cazuri demersul este blocat. Managerii dau vina pe un act normativ prin care trebuie reglementate costurile acreditării şi care nu a fost emis încă de Guvern.
La nivelul judeţului Cluj, toate spitalele au făcut demersuri pentru a se acredita.
"Toate spitalele au făcut toate demersurile sau sunt în curs de finalizare a demersurilor pentru a intra în procesul de acreditare, pentru a primi acreditarea", spune şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj, Dorina Duma.
Dorina Duma nu crede că spitalele din Cluj ar putea ajunge în situaţia în care să nu primească bani de la CJAS. "Acreditarea se desfăşoară pe parcursul a câiva ani de zile şi nu cred că va fi cazul, dar nu mă pot pronunţa chiar cu certitudine. Spitalul din Huedin avea o programare luna trecută şi a fost amânat, practic fiecare spital ţine legătura direct cu această comisie", mai spune Duma.
La Spitalul Orăşenesc Huedin procedura de acreditare a fost amânată, în ciuda faptului că pregătirile se fac din anul 2010.
"Am trimis un dosar de autoevaluare la CONAS şi aşteptăm să apară o hotărâre de guvern prin care trebuie să se stabilească suma pe care o plătesc spitalele pentru a primi această acreditare", explică directorul Spitalului Orăşenesc Huedin, Adriana Costin.
Conducerea Spitalului din Huedin consideră că unitatea îndeplineşte toate criteriile pentru a fi acreditată.
"Spitalul Huedin e mic, dar ne-am străduit. Condiţiile hoteliere sunt super civilizate, dotarea e civilizată, actul medical poate fi apreciat de pacienţi şi suntem în termen mult peste medie ceea ce e foarte bine", spune Costin.
Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor va evalua în acest an 134 de