*Preşedintele CJC a vorbit despre frânarii procesului şi despre „teoria centrului imaculat”
Sosit în municipiul nostru pentru a lua parte la Conferinţa Regiunilor Periferice Maritime, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a ratat prilejul de a face apologia regionalizării.
Atât iminenţa procesului, cât mai ales beneficiile ulterioare ale acestuia au fost aduse de omologul constănţean al lui Horia Teodorescu sub dezideratul „Decizia, mai aproape de cetăţean!”.
Constantinescu a promis că regiunile vor fi, de fapt, o structură intermediară între guvernul central și comunitățile locale. Regiunile înseamnă structuri care nu subordonează autorităţile locale, primăriile sau judeţele, dar care iau din competenţele, inclusiv din banii guvernului central. Preşedintele CJC a împărtăşit din experienţa sa ca membru al delegaţiei române care, în aprilie, a participat în Franţa la un simpozion pe tema descentralizării şi regionalizării, şi a conchis că trecerea în Franţa (1992 – 2013) de la fostele unităţi teritoriale la actualele regiuni a generat creşterea nivelului de trai, la reducerea discrepanţelor între zone, la reducerea şomajului etc.: „Dincolo de creşterea nivelului de trai, regionalizarea a adus şi o calitate superioară a serviciilor publice – sănătate, învăţământ şi în toate domeniile.
E normal ca primarul municipiului Tulcea şi Consiliul Local Tulcea să stabilească priorităţile, fapt pentru care electoratul îi evaluează din patru în patru ani la urne; la fel, preşedintele Consiliului Judeţean şi CJ, prin proiectele pe care le elaborează şi implementează, sunt evaluaţi după fiecare ciclu electoral. La fel se va întâmpla şi cu regiunile, în condiţiile în care judeţele – ca unităţi administrativ – teritoriale – vor fi menţinute. Ele, regiunile, vor duce decizia mai aproape de cetăţean, cu o strategie bine gândită, cu voinţa şi cu consulta