„Noul Pact pentru Europa”, realizat la iniţiativa Franţei şi Germaniei, intenţionează să rezolve problema şomajului în rândul tinerilor din Europa de Sud, acordul fiind întocmit într-o perioadă în care revoltele populare ameninţă stabilitatea şi integritatea zonei euro.
Protestele din capitale precum Madrid, Lisabona şi Atena ameninţă zona euro, iar Germania, dornică să-şi „spele” imaginea după ce a pus Uniunea la cură de austeritate, începe să fie solidară cu europenii din sudul continentului, zonă în care criza economică a lovit cel mai puternic. În repetate rânduri, Germania, care are cea mai mică rată de şomaj în rândul tinerilor din toată Europa, a fost criticată pentru că a impus măsuri de austeritate ţărilor din sudul zonei euro. În Grecia şi Cipru cancelarul german Angela Merkel a fost portretizată drept un Hitler modern, fiindu-i desenată peste chip o mustaţă asemeni celei a Fuhrerului.
„Şomajul ridicat în rândul tinerilor împreună cu ura faţă de Germania s-ar putea transforma în populism şi naţionalism foarte repede, iar, în cel mai rău caz, ar putea duce la sfârşitul monedei unice”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Group, pentru cotidianul britanic „The Telegraph”.
Marţi, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble şi cel al Muncii Ursula von der Leyen, împreună cu omologii lor francezi, vor lansa „Noul Pact pentru Europa”. „Merkel şi Schaeuble ştiu foarte bine că viitorul monedei unice nu este decisă doar la Bruxelles şi Berlin, dar şi pe străzile din Madrid şi Atena”, a atras atenţia Brzeski.
Potrivit noului pact, o bună parte din resursele Uniunii Europene vor fi folosite pentru cursuri de limbi străine, dar şi pentru a acoperi cheltuielile de zbor ale tinerilor europeni în căutare de un loc de muncă. De asemenea, bani de la Banca Europeană de Investiţii vor fi folosiţi pentru încurajarea creării de locuri de muncă