Cel mai sângeros conflict al lumii arabe, războiul civil din Siria, se înteţeşte şi atrage în vârtejul său şi alte state arabe. Qatar a ieşit în faţă ca o forţă de temut: investeşte zeci de milioane de dolari în rebeli şi în arme pentru ei. În acelaşi timp este acuzat şi că îi dezbină, şi că se poziţionează în aşa fel încât să obţină o mai mare influenţă în perioada de după înlăturarea liderului sirian, Bashar al-Assad.
Deschiderea unei ambasade siriene în Qatar, ambasadă care nu reprezintă guvernul, ci rebelii, şi care nu are nici măcar dreptul de a înnoi paşapoarte sau de a da vize, este o lovitură de teatru a acestei ţări mici, dar putred de bogată, care se implică din ce în ce mai mult în războiul sirian, notează „Financial Times“ (FT).
Cât a investit Qatar în răboiul sirian
„Qatar are foarte mulţi bani şi cumpără totul cu ei, aşa că îşi poate lăsa amprenta şi aici“, mărturiseşte un ofiţer al rebelilor sirieni intervievat de reporterii FT. În zonele Siriei spulberate de bombe şi deţinute de rebeli, foarte puţini sunt conştienţi de implicarea micii ţări şi de sumele imense investite. Rebelii şi sursele diplomatice estimează suma investită de Qatar la aproape un miliard de dolari, dar apropiaţii guvernului qatarian spun că cifra ar ajunge la trei miliarde de dolari.
Şi totuşi, există o părere care se infiltrează printre sirieni: Qatar îşi foloseşte puterea financiară pentru a dezvolta reţele de loialişti printre rebeli şi pentru a-şi stabili o bază de influenţă într-o eventuală eră post-Assad.
„Suntem un stat, suntem oameni mari... Dacă ne-am îngrijora de vorbele oamenilor, nu am fi astăzi aici şi Qatar nu ar fi atât de prosper“, spune Khalid al-Attiyah, ministrul Afacerilor Externe al Qatar. El dezminte zvonurile spunând că sunt doar „zgomot de fond”. Însă rolul autorităţilor de la Doha (capitala Qatar) în Siria