Pe lângă medicina clasică, de-a lungul timpului au existat numeroase tehnici preferate de bucureşteni pentru tratarea oamenilor bolnavi, prin consumul de mercur sau rugăciuni îndelungate. Cu secole în urmă, bucureştenii apelau la divinitate şi la „vindecătoare“ cunoscute, sperând să alunge orice urmă de boală din trupurile celor apropiaţi.
Adevărul.ro vă propune să aflaţi care erau metodele curative alese de bucureştenii secolelor trecute şi modul în care aceştia încercau să se vindece de afecţiunile vremii.
Baba Neacşa, vindecătoare care „hipnotiza“ bolnavii
În urmă cu sute de ani, alimentele care astăzi înfrumuseţează farfuriile bucureştenilor făceau adevărate minuni pentru sănătatea locuitorilor din Capitală. Legume, zahăr, hrean sau miere, toate acestea erau folosite de „babele“ Bucureştiului, combinate cu grijă şi puse la loc de cinste printre leacurile cele mai cunoscute ale oraşului. Pentru ca „medicamentul naturist“ să aibă un efect imediat, era asezonat cu un „tras pe spate“ , echivalentul unui masaj din zilele noastre.
Pitulicea Ţiganca era una dintre vindecătoarele-vedetă ale oraşului, cunoscută pentru reţele care îi însănătoşeau şi pe cei mai bolnavi oameni. Femeia avea leacuri-minune pentru aproape orice boală, rareori confruntându-se cu maladii pe care medicamentele ei să nu le poată învinge.
O altă „vindecătoare“ cunoscută pentru minunile medicale pe care le făcea era Baba Neacşa, rămasă în memoria bucureştenilor ca o adevărată „făcătoare de minuni“ . Era o femeie bătrână şi slabă, cu faţa brăzdată de riduri, dar cu nişte ochi negri din care curgea o privire ageră şi iute. Era suficient să privească spre omul bolnav şi pacientul părea hipnotizat de privirea femeii.
Una dintre metodele aplicate de Baba Neacşa era aceea prin care îşi plimba degetele pe deasupra trupului bolnavului, făcându-i întregul corp să vibreze. Î