Violenţa a răvăşit capitala suedeză Stockhom în ultimele şase nopţi. Revoltele din suburbiile oraşului au determinat dezbateri naţionale cu pivire la imigraţie, şomaj şi inegalitate socială, comentează BBC News.
Nu maşinile de lux au fost avariate în timpul violenţelor, ci, surprinzător, camionetele pe care oamenii obişnuiţi le folosesc pentru propriile afaceri. Mai mult decât atât, şcoli, o bibliotecă, o secţie de poliţie şi o bancă au fost vandalizate.
Localnicii din zonele afectate sunt de părere că motivul acestor acte îl reprezintă nemulţumirea şi furia pricinuită de problema şomajului.
Pe de cealaltă parte, există şi oamenii care sunt de părere că totul ţine de criminalitate, acuzând părinţii incapabili de a-şi controla copiii.
Potrivit unei preconcepţii larg răspândite, violenţele nu ar fi motivate de ideologia islamistă.
Intervenţia poliţiei nu a fost agresivă. Potrivit autorităţilor, se va încerca o mediere cu liderii comunităţii, cu scopul de calma situaţia.
Tragerea fatală
În ciuda celor declarate, unii localnici consideră că revoltele au început, acum zece zile, când poliţia a ucis un bătrân înarmat cu un cuţit. Revolta imigranţilor în Stockholm, după ce poliţiştii au împuşcat mortal un bătrân
Cu toate acestea, există şi cei care sunt de părere că problema o reprezintă decalajul tot mai mare dintre săraci şi bogaţi, existente chiar şi într-una dintre ţările europene cu nivel de trai foarte ridicat. Cifrele OECD (Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economică) arată, însă, că în ultimii 25 de ani, Suedia a cunoscut o cea mai mare creştere a inegalităţii sociale, compartiv cu restul ţărilor dezvoltate.
Problemele de săptămâna aceasta au dat naştere unor dezbateri cu privire la imigraţie. Aproximativ 15% din populaţie s-a născut în afara graniţelor suedeze, fiind cel mai mare procentaj din