Ruperea unei părţi din cel mai mare sindicat din Iaşi, respectiv cel al profesorilor, a provocat reacţii aprinse. „Regret nespus această scindare”, a spus fostul lider al USLIP, Gheorghe Isvoranu. Din momentul în care fostul lider a renunţat la funcţie, în 2011, sindicatul a avut doi copreşedinţi: Laviniu Lăcustă şi Mirel Pristavu. Ultimul a ales să părăsească formaţiunea şi să atragă membri în altă structură similară, pe care o activase încă din iarna acestui an.
Vestea scindării celui mai mare sindicat ieşean a fost primită cu amărăciune de către cel care a jucat un rol esenţial în consolidarea acestuia. „Eu regret această scindare, întrucât USLIP-ul a fost dintotdeauna un portdrapel al mişcării sindicale, un sindicat fanion, cam cel mai mare din ţară. S-a muncit zeci de ani pentru a realiza această structură, şi nu numai eu am muncit; mai mulţi, chiar şi cei care sunt acuma. Regret nespus această scindare şi sper totuşi că, până la urmă, lucrurile vor evolua în sensul în care vor înţelege toţi că e nevoie de unitate. Au fost poate unele semnale, dar credeam că, la un moment dat, orgoliile sau vanităţile trec pe planul doi faţă de un interes comun. Încă o dată o spun, regret scindarea, şi tare”, a comentat Gheorghe Isvoranu, fost preşedinte USLIP, unul dintre cei mai longevivi lideri sindicali din ţară.
„Le-am întins o cursă”
El a adăugat că a fost de acord în 2011 cu o formulă de conducere în tandem, asigurată de Laviniu Lăcustă şi Mirel Pristavu, tocmai pentru ca sindicatul să nu se rupă. „La conferinţă (de alegere a noii structuri de conducere, în decembrie 2011- n.r.), am dorit acest tip de conducere, tocmai ca să poată rămâne sindicatul unit. Eu aşa mi-am dorit. Cei doi copreşedinţi aveau aceeaşi forţă de reprezentare şi de lucru, e greu să spună unul sau altul contrariul. Nu vreau să comentez mai mult”, a punctat Gheo