Nebuloasa Inel este acea nebuloasă care, grație formei ei spectaculoase, a fost folosită cel mai adesea pentru a ilustra coperțile cărților de astronomie.
Celebra nebuloasă este un nor strălucitor de gaze situat în jurul unei stele asemănătoare Soarelui și a fost analizată mai în detaliu cu ajutorul telescopului spațial Hubble, care a și oferit echipei de la Agenția Spațială Americană imagini reale, detaliate, ale acesteia.
“Nebuloasa nu se aseamănă cu un covrig, ci mai degrabă e ca o gogoașă cu jeleu, pentru că este umplută, la mijloc, cu materie“,
a explicat Robert C. O’Dell, cercetător la Universitatea Vanderbilt din Nashville, statul american Tennessee.
O’Dell conduce o echipă de cercetare care a utilizat telescopul Hubble și mai multe telescoape terestre pentru a obține cea mai bună vedere de până acum a cunoscutei nebuloase.
Imaginile redau, spre surprinderea cercetătorilor, o structură mai complexă decât se credea până acum.
Noile date le-au permis oamenilor de știință să construiască cel mai precis model 3-D al nebuloasei existent până acum.
“Cu detaliile realizate de Hubble, vedem o formă complet diferită de ceea ce s-a crezut până acum despre această nebuloasă. Noile observații Hubble arată detalii mult mai clare ale nebuloasei și vedem că lucrurile nu sunt la fel de simple cum am crezut anterior“,
a precizat O’Dell.
Nebuloasa Inel se află la circa 2.000 de ani lumină distanță de Pământ și măsoară aproximativ 1 an-lumină în diametru.
Nebuloasa Inel este situată în constelația Lira și este una dintre țintele devenite cele mai populare pentru astronomii amatori.
Observațiile anterioare, care au fost realizate cu ajutorul mai multor telescoape, au detectat materialul gazos din zona centrală a inelului.
Meritul noilor imagini, cele realizate cu instrumentul Wide Field Camera 3 al Telescopului Hubb