Timişoara este cunoscută ca Oraşul Florilor, Oraşul Trandafirilor sau Oraşul Rozelor. Chiar în inima orașului se Parcul Rozelor, cu o istorie incredibilă, realizat în anul 1918. Intenţii de amenajare existau încă de pe la 1900, deoarece s-a păstrat o hartă din acel timp. Parcul Rozelor avea să fie inaugurat abia în anul 1934. În continuare, farmecul este dat de mulţimea de roze, dar şi de alte specii valoroase, precum şi de unele amenajări deosebite realizate aici de-a lungul anilor.
Statisticile vremii consemnează că la finele deceniului al treilea al secolului XX, se cultivau în Timişoara aproximativ 500.000 de exemplare aparţinând la circa 2.000 de varietăţi. Din necesitatea de a prezenta publicului această imensă colecţie, în anul 1928 a fost amenajat, prin strădania familiei col. I. Sâmbăteanu, Parcul Rozelor – cel mai mare rozariu din România. Preparativele de organizare ale rozariului le-a condus cel mai de seamă rozerist al ţării la acea vreme, Arpad Muhle, împreună cu directorul Horticulturii, Mihai Demetrovici, ajutaţi de horticultorii bănăţeni.
Acţiunea de repopulare a locului cu trandafiri a pornit, cu poticniri, încă din 1953, când s-au plantat 43 de varietăţi de roze. După mai bine de un deceniu, în 1965, se realizează o inventariere şi un catalog a speciilor de trandafiri din parc. Sunt înregistrate peste 1.200, deci putem vorbi de o nouă epocă de glorie a Parcului Rozelor.
Parcul Rozelor a fost modernizat și redeschis în mai 2012, aici plantându-se peste 9.000 de trandafiri din 900 de soiuri.
Având această tradiție, trandafirul este sărbătorit la Timișoara în fiecare an, începând din 2009, în ultima joi a lunii mai, prin organizarea mai multor activităţi specifice: altoiri de trandafiri tufă şi cu trunchi, tăierea sălbatecului etc.
Anul acesta, Primăria, prin Direcţia de Mediu, organizează „Ziua Trandafirului” în 30 mai.