Asistăm la un jaf nepermis, iar distrugerea pădurilor din România a devenit un fenomen. Asta a spus ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga (foto), care s-a întâlnit la Braşov cu peste 100 de delegaţi din cadrul Asociaţiei Forestierilor din România.
Codul silvic este în dezbatere publică, iar forestierii au discutat cu ministrul despre principalele modificări care vor fi aduse acestuia.
„În prezent, Regia naţională a Pădurilor administrează peste 3 milioane 200 de mii de ha fond forestier proprietate a statului şi aproape 1 milion 200 de mii fond forestier privat, proprietate a unor unităţi administrativ teritoriale, persoane juridice şi persoane fizice”, a declarat Gheorghe Mohanu, director Regia Naţională a Pădurilor.
Forestierii spun că în domeniu trebuie făcute investiţii, problema majoră a fondului forestier în ceea ce priveşte valorificarea masei lemnoase, produsul biologic ajuns la maturitate care trebuie scos din păduri, trebuie investit în infrastructură, care este sub media europeană. De asemenea, aceştia mai precizează că investiţii serioase trebuie făcute şi în înpăduriri. Aceştia susţin toate aspectele codul silvic şi consideră că a combate tăierile ilegale şi a veni cu inpăduriri este un principiu pentru care trebuie depuse toate eforturile pentru o aplicare corectă a regimul silvic.
Un cod silvic mai aspru. Codul silvic care este în prezent a fost adoptat în condiţiile socio-economice din anul 2008, însă el trebuie actualizat. Iar realitatea zilelor nostre nu este tocmai una roz, mai ales pentru pădurile noastre. Curtea de conturi a cuantificat furturile ilegale din 1990 până în 2011 şi se estimează că în Romînia a fost tăiată ilegal o cantitate de 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind estimată la fabuloasa sumă de 5 miliarde de euro. Tocmai de aceea este nevoie de schimbarea codul