Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost prezent, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o vizită de lucru, în ţara noastră.
Pe agenda de discuţii a oficialului NATO s-a înscris o serie de subiecte precum scutul antirachtă de la Deveselu, atingerea unui plafon de 2%, până în 2016, din produsul intern brut alocat apărării sau numirea lui Sorin Ducaru, ambasadorul ataşat al României la NATO, în funcţia de asistent al secretarului general, cea mai înaltă poziţie deţinută de vreun ofical român în cadrul alianţei.
Anders Fogh Rasmussen a apreciat "contribuţia importantă" pe care România o joacă în realizarea sistemul de apărare antirachetă, acesta fiind "un răspuns real la o ameninţare reală" şi are un caracter "defensiv, nedirecţionat împotriva niciunei alte ţări".
Şi preşedintele Traian Băsescu, aflat la întâlnirea cu secretarul general al NATO, a reiterat importanţa scutului antirachetă pentru ţara noastră, acuzând retorica de propagandă venită din partea unor surse din afara ţării.
"Am dezavuat unele declaraţii care amplifică riscurile pentru România şi vedem că apar pe la diverse posturi din afara ţării tot soiul de declaraţii belicoase. Sistemul antirachetă este unul defensiv şi propaganda legată de ris-curi la adresa altor state este doar o propaganda pe care nu o putem accepta", a declarat preşedintele ţării, Traian Băsescu.
Domnia sa a mai adăugat: "Dezavuăm şi declaraţii ca cele făcute de George Friedman, presedintele Stratfor, care nu vedea importanţa şi eficienţa unui astfel de sistem".
Totodată, atât preşedintele ţării cât şi secretarul general al NATO au infirmat informaţiile care au apărut recent în presă privind numirea lui Mircea Geoană sau a lui Traian Băsescu, din 2014, la şefia alianţei nord-atlantice.
"România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţ