Alpinistul arădean Zsolt Torok, împreună cu încă câţiva prieteni, vor pleca peste câteva zile să cucerească vârful Nanga Parbat (8.126 m), al nouălea ca înălţime din lume.
Expediţia va începe pe data de 5 iunie, iar în luna iulie alpiniştii vor urca versantul Rupal pentru a ataca vârful. În trecut au mai existat două expediţii româneşti care au încercat ascensiunea pe acestui versant, dar nici una dintre acestea nu a reuşit până acum să atingă vârful, doi alpinişti români pierzându-şi viaţa în anii '90. Un singur român, Mihai Cioroianu, a cucerit Nanga Parbat, în 1997, împreună cu trei spanioli, dintre care unul a murit în timpul coborârii. Zsolt Torok, unul dintre alpiniştii care vor participa la această expediţie, a mai încercat să cucerească acest vârf într-o ascensiune solo, anul trecut, şi a avut parte de o experienţă la limita supravieţuirii. maginati-va un loc departe de Romania.
Echipa românească care va pleca în expediţie a creat şi o pagină de Facebook (Expediţie Românească Nanga Parbat 2013) unde vor posta detalii depre traseu.
„Atunci când cei cinci: Zsolt, Marius, Teo, Bruno şi Aurel îşi ridică privirile spre cer, cel mai mare abrupt alpin din lume va domina orizontul. Puţini alpinişti au venit aici din intreaga lume să-şi încerce norocul în labirintul de stâncă şi gheaţă, iar în general puţini au venit să urce pe muntele pe care s-a scris o mare parte a istoriei alpine”, scriu alpiniştii pe site.
Istoricul expediţiilor româneşti pe Nanga Parbat
1996 – Are loc prima expediţie românească pe Nanga Parbat (faţa Diamir) compusă din Răzvan Petcu – iniţiator şi lider, Gabi Stana, Bogdan Pintilie, Mihai Cioroianu (Galiani) şi Marius Gane. După perioada de aclimatizare a urmat un interval cu vreme foarte bună, 7 zile senine, în care patru din cei cinci membrii (mai puţin Răzvan) au ajuns la o altitudine de cca 8000 m, când vremea s-