Pescarii și petrecăreții, dar și Primăria și administratorii lacului îşi dispută drepturile de folosinţă a apei
Dacă este vreme bună, zeci de turiști merg la Pădureni la sfârșitul săptămânii pentru distracție. Unii merg la un grătar și nu ezită să se scalde în lac, alții merg la pescuit și sunt deranjați de faptul că din cauza celor care intră în apă, peștele nu mai prinde. Astfel nu o dată se ivesc conflicte între pescari și cei care vor o bălăceală pe cinste. Conflicte sunt și între Asociația „Natura Sălbatică”, cea care administrează lacul, și Primăria Moacșa.
„Lacul este pentru pescuit”
Președintele Asociației „Natura Sălbatică”, Șelariu Gyula, spune că lacul de la Pădureni este proprietatea Apelor Române, iar ei au încheiat un contract de concesiune pe o durată de 10 ani, pentru activități de pescuit și acvacultură, așadar alte activități nu își au locul la Pădureni.
„La fiecare sfârșit de săptămână îmi sună permanent telefonul, iar pescarii se plâng că unii se scaldă lângă undițe, alții intră pe lac cu barca, și astfel nu pot pescui. Acești oameni plătesc bilet pentru fiecare zi de pescuit, iar noi în asemenea cazuri suntem nevoiți să chemăm poliția sau jandarmii pentru a face ordine” – spune Șelariu Gyula. Acesta a precizat că asociația pe care o conduce se ocupă permanent cu popularea lacului, aduc pești în fiecare lună pentru a crea un loc cât mai bun pentru pescari. „Costurile noastre se ridică la 6.000 de lei lunar, bani în care nu intră cheltuielile cu popularea lacului. Cheltuielile sunt aceleași și acum, și în timpul iernii. Acum am putea scoate acești bani, dar pescarii aleg alte lacuri tocmai din cauza faptului că aici nu pot pescui liniștiți. La Pădureni se pescuiește pe tot parcursul anului, inclusiv în perioada de prohibiție. În iunie însă se termină perioada de prohibiție, iar mulți vor merge în altă parte” – a declarat Șe