Esti fericit o vreme cu viata ta profesionala. Pana la momentul bilantului, cand constati ca parti importante din viata ta personala sunt pe cale de disparitie - prieteni, familie, hobby-uri. Te recunosti in acest profil? Zona de confort a workaholicului are toti "magnetii" necesari pentru a crea o dependenta periculoasa, cu riscuri legate de sanatate. Corporatiile sunt un mediu propice, dar nu sunt si sursa reala a problemei.
Varsta nu este un criteriu pentru workaholici. Mai degraba pozitia ocupata in ierarhia organizatiei este determinanta pentru a se incadra in tipare. Daca mai exista loc de promovare, daca este deja intr-o functie de conducere pe care vrea cu tot dinadinsul sa o pastreze - sunt doar cateva din cazurile in care omul timpului nostru are motive sa devina workalholic.
DailyBusiness.ro a incercat sa explice, cu ajutorul specialistilor, fenomenul din prima categorie, avand in vedere ca s-a extins destul de mult in ultimul timp, mai ales pe fondul crizei.
Motivele reale
Explicatia pentru extinderea acestui fenomen nu tine de motivatia salariului mare, dar tine, mai ales in ultimul timp, de teama de concediere.
“De cele mai multe ori individul tinde sa acorde mai mult timp acelor aspecte pe care le considera mai usor de gestionat. Aceasta tendinta, combinata cu cresterea cererilor si cu teama de concediere contribuie la cresterea acestui fenomen”, spune Cristian Onetiu, life coach, antreprenor si realizatorul emisiunii “Antrenorul” de la Kanal D.
Paradoxul este ca individul are cel mai mare grad de specializare la serviciu, nu in familie, nu in mediul social sau al pasiunilor si autocunoasterii. De aceea, zona lui de confort devine tot mai frecvent locul de munca.
Pe acest fond “prind” restul presiunilor exterioare si al fricilor interioare proiectate in diferite sc