Ceva se întâmplă pe pieţele financiare internaţionale, chiar dacă încercăm să facem abstracţie de perspectivele adâncirii recesiunii economice din ultimii ani, iar acel ceva nelinişteşte o serie de mari instituţii financiare. De ce? Pentru că suntem foarte aproape, se pare, de momentul în care nu va mai putea fi negată ineficienţa politicilor monetare, oricât de "neconvenţionale" ar fi ele.
Cele 21 de bănci care au calitatea de dealeri primari în Statele Unite şi-au manifestat "confuzia privind intenţiile băncii centrale legate de achiziţia obligaţiunilor guvernamentale", conform unui articol Bloomberg, deorece se reduce eficienţa politicii monetare.
Acelaşi subiect a fost abordat recent şi de către FMI. În analiza "Politici monetare neconvenţionale - experienţe şi perspective", Fondul Monetar Internaţional consideră că "în timp ce măsuri neconvenţionale suplimentare ar putea fi adecvate în anumite circumstanţe, s-ar putea să existe o diminuare a eficienţei acestora, iar beneficiile trebuie analizate comparativ cu potenţialele costuri".
Criticile voalate ale FMI la adresa băncilor centrale nu împiedică instituţia financiară internaţională să ceară, la scurt timp, reluarea programelor de stimulare fiscală, atât pentru economiile din Europa Centrală şi de Est cât şi pentru Marea Britanie.
Mult mai dură a fost opinia directorului general de la BIS (Bank for International Settlements): "Creşterea economică are tendinţa să fie mai slabă după crizele financiare decât în cazul unor recesiuni normale", a amintit Jaime Caruana, iar acest fenomen nu se reduce doar la scăderea cererii agregate, ci "reflectă necesitatea unei absorbiri din partea economiei a dezechilibrelor structurale acumulate în perioada de expansiune nesustenabilă".
Punctul de vedere al directorului general al BIS, care manifestă numeroase tangenţe cu teoria economică promovată