Dacă în ultima vreme vă simţiţi mai obosiţi şi chiar vă supără ficatul, aveţi un aliat de nădejde în anumite ierburi, dar şi în consumul de fructe şi de legume.
Indiferent dacă aveţi o perioadă mai stresantă, aţi muncit mai mult sau aţi mâncat prea multă carne în ultima vreme, este de aşteptat ca ficatul să obosească şi să vă facă probleme. În acest caz, recurgeţi la granule de polen. După mesele principale ale zilei, luaţi 30 g de polen şi vă veţi simţi mai bine. De asemenea, ceaiul de ţintaură – o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită – băut înainte de mesele principale are proprietatea de a ameliora bolile ficatului.
Rostopasca ajută şi vezica biliară
Ceaiul de rostopască face adevărate minuni în afecţiunile hepatice şi contribuie la creşterea secreţiei biliare. Ceaiul se prepară dintr-o jumătate de linguriţă de plantă la o ceaşcă de apă clocotită. Dar nu beţi tot ceaiul odată deoarece este toxic pentru organism, aşa că luaţi o singură linguriţă la fiecare trei ore.
Sunătoarea stimulează secreţiile
Cu proprietatea de a calma stările inflamatorii şi de a stimula secreţiile, sunătoarea se utilizează sub formă de infuzie pentru tratarea ficatului. Se infuzează două linguri de plantă în 250 ml de apă clocotită. De asemenea, puteţi prepara o infuzie din frunze de spanac, ce contribuie la ameliorarea afecţiunilor hepatice.
Unguraşul, descongestionant
Pentru a normaliza activitatea ficatului, preparaţi o infuzie de unguraş – din două linguriţe de plantă la o ceaşcă de apă fiartă. Are efect descongestionant şi se administrează o lingură cu 30 de minute înaintea meselor principale. Un alt ceai care protejează ficatul este cel de coada-şoricelului. Se prepară din două linguri de flori la jumătate de litru de apă şi se bea după mesele principale ale zilei.
Grâul