A reuşit o performanţă rară printre clujeni: nu doar că şi-a produs şi regizat propriul film, dar îl însoţeşte acum la cel mai prestigios festival de profil din Europa, Cannes. Vorbim despre Paula Oneţ, absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune de la UBB, care a fost selecţionată, cu lucrarea sa de diplomă, într-o secţiune a festivalului de la Cannes.
Paula Oneţ are 22 de ani, e din Carei, acum e masterandă în Bucureşti iar între timp a făcut facultatea la Cluj. S-a bucurat de două burse de studiu în Coreea de Sud şi Turcia iar filmul său, „După fel şi chip", are buget zero de producţie: protagonist este bunica sa iar producător este tatăl său. Scenele sunt filmate în satul bunicii, aflat la câteva minute de mers cu maşina de Carei, oraşul în care locuieşte Paula Oneţ. Acum filmul, care abordează subiectul fotografiilor de pe pietrele funerare şi care e de fapt lucrarea de licenţă a tinerei pentru absolvirea facultăţii de la UBB, e prezentat la Cannes. Nu a fost uşor pentru tânăra cineastă să ajungă pe Coasta de Azur: din cauza costurilor mari legate de participare, aceasta a iniţiat o campanie de strângere de fonduri prin care vizitatorii unui link erau încurajaţi să cumpere un DVD cu producţia, în schimbul unei sume de 13 euro. La ora publicării acestui material Paula Oneţ reuşise să strângă în acest mod 600 din cei 1.500 de euro necesari. Dintre donatori, doar 13 uzaseră de dreptul de a primi un DVD cu filmul.
Ziuadecj.ro a vorbit cu Paula Oneţ despre diferenţele între şcoala de film de la Cluj şi Bucureşti, despre filmul cu care se prezintă acum la cel mai apreciat festival din Europa, dar şi despre cinematografia românească prin prisma celor din afara ţării.
- Ai absolvit facultatea la Cluj, urmezi masterul la Bucureşti, iar în cîteva interviuri ai vorbit despre "şcoala de la Cluj". Spune-ne te rog prin ce se caracterizează acea