Cui nu-i place să savureze un hamburger? Chiar dacă ştim că nu este cea mai sănătoasă alegere cu greu ne putem abţine. Există însă o soluţie: să îl prepari acasă folosind carne mai slabă, mai multe vitamine şi fibre. Iată care sunt ingredientele. Cui nu-i place să savureze un hamburger? Chiar dacă ştim că nu este cea mai sănătoasă alegere cu greu ne putem abţine. Există însă o soluţie: să îl prepari acasă folosind carne mai slabă, mai multe vitamine şi fibre. Iată care sunt ingredientele.
Folosind o carne mai slabă (5% grăsime, în loc de 15%), elimini cam o lingură de ulei. Găseşti în supermarketuri hamburgeri „light" congelaţi. Dacă nu, poţi cumpăra carne slabă de vită sau de curcan şi îl faci astfel. Ai nevoie de 400 g carne slabă de vită sau curcan (tocată),100 g ceapă, 2 ouă, puţin ulei, pătrunjel, sare, piper, boia dulce. Ceapa o tai mărunt şi o căleşti în puţin ulei. Separat, amesteci carnea tocată cu ouăle, cu pătrunjelul tocat şi cu ceapa călită. Condimentezi după gust şi formezi chiftelele pe care apoi le pui pe grătarul încins pentru aproximativ 10 minute. Le poţi lăsa mai mult sau mai puţin în funcţie de cât de "în sânge" le doreşti.
Foloseşte legume la grătar (rondele de dovlecel, vinete, ardei) sau sferturi de roşii cherry. Adaugă ierburi mărunţite (arpagic, pătrunjel, busuioc, după gust) şi puţină ceapă tocată (conţine antioxidanţi). Înlocuieşte salata cu frunze de valeriană (omega 3), rucola sau baby spanac.
Poţi folosi ketchup 0% grăsimi sau sos salsa, acesta fiind mai sărac în zahăr decât ketchup-ul. Dacă nu, optează pentru un strat subţire de tzatziki (sos cu brânză albă şi castravete), bogat în calciu şi proteine. Sau guacamole (piure de avocado), care aduce grăsimi bune.
Nu folosi chiflele albe cu mult zahăr şi sărace în fibre! Optează pentru chifle din pîine intagrală sau cu cereale, care sunt mai săţioase şi au un indice glic