Organizaţiile pentru protecţia consumatorilor şi a mediului au organizat proteste în toată lumea împotriva companiei Monsanto, după ce un raport a arătat că aceasta face presiuni asupra guvernelor din întreaga lume pentru a permite cultivarea organismelor modificate genetic.
În acest sfârşit de săptâmână, în peste 400 de oraşe din 52 de state din întreaga lume au fost organizate proteste împotriva alimentelor modificate genetic. Principala ţintă a manifestanţilor este gigantul american Monsanto.
Din Statele Unite şi până în România, mii de oameni au mărşăluit pe străzile principalelor oraşe împotriva modificării genetice a produselor agroalimentare. Numai pe continetul nord-american, au avut loc proteste în 250 de oraşe. În Bucureşti, protestatarii au mărşălit pe traseul parcul Eroilor-Piaţa unirii şi au împărţit trecătorilor materiale informative cu privire la impactul alimentelor modificate genetic asupra sănătăţii. Oamenii se tem că România va fi invadată de soia, porumb sau sfeclă modificată genetic, mai ales că Monsanto face un lobby agresiv pe lângă autorităţile europene pentru a permite înfiinţarea culturilor modificate genetic la scară largă.
Protestatarii americani au scandat că Monsanto le otrăveşte copii şi le distruge şansele la o viaţă normală, sănătoasă. Aceasta, deoarece dincolo de riscul genetic, utilizarea organismelor modificate în culturi creşte consumul de pesticide, ierbicide şi fungicide chiar şi de 15 ori, potrivit Greenpeace.
Oamenii au cerut autorităţilor să oblige producătorii de alimente să scrie pe etichete dacă acel produs conţine sau nu organisme modificate genetic. "E dreptul nostru să ştim cine ne otrăveşte copiii. E dreptul nostru să putem alege ce vrem să mâncăm sau să bem", a spus unul dintre protestatarii din Los Angeles, citat de usatoday.com.
Organismele modificate geneti