Orașul de altădată a prins viață la sfârșitul săptămânii trecute, grație elevilor Centrului de Excelență Umană din cadrul Colegiului Național Tudor Vladimirescu din municipiul Târgu-Jiu. Farmecul municipiului din perioadă interbelică i-a cucerit pe târgujienii care au fost martori ai primei ediții a minunatei manifestări „Romanță pentru Târgu-Jiu”.
Un pantofar dichisit așteaptă la colț de stradă clienții grăbiți. Poate vreunul va sta mai mult timp cu el la povești, în timp ce pantofii de lac îi vor fi lustruiți. Mai jos, pe strada centrală, o țigancă tânără, cu ochi strălucitori, își strigă marfa: „Trandafiri și garofițe, pentru femeile iubite!”. Vântul adie suav prin pletele-i negre ca smoala, iar din coșul de pe brațul ei dispar una câte una florile roșii. Merg bine vânzările în prag de seară, când târgujienii ies la promenadă. La terasa din colț, un cuplu savurează o bragă, în timp ce, sprinten, se apropie de ei băiatul care vinde ziare: „Ia ediția plină de știri și vești, dom’le drag, ia-o, că nu e scumpă!”. Romanțele sunt cântate de frumoase doamne ce-și amintesc cu nostalgie de dragostea apusă. Și uite așa amintirile orașului de altădată au prins viață….
Romanță pentru Târgu-Jiu
60 de elevi ai Centrului de Excelență Umană al Colegiului Național Tudor Vladimirescu, alături de profesoarele coordonatoare ale centrului, Elena Roată și Ileana Velțan, au recreat atmosfera din Târgu-Jiul anilor ’30. după o muncă de două luni de zile, evenimentul care a avut loc în centrul municipiului și a făcut parte din „Zilele orașului”, a ieșit excelent, spre deliciul târgujienilor, care s-au întors în trecut. „A fost inedit, să vezi copiii îmbrăcați în hainele din acei ani, să asculți romanțe, să te plimbi printre ei… Mi a plăcut foarte mult! Abia aștept ediția de la anul!”, a spus Amalia, din Târgu-Jiu. Alături de reprezent