-AA+A
Maialul Unguresc, ediția a XIII-a, una cum nu s-a mai văzut. Aflaţi cine a câştigat premiul pentru cel mai bun gulaş Cea de a XIII ediție a Maialului Unguresc de la Bistrița a consacrat ziua de sâmbătă mai ales activităților culturale: un târg de artizanat pe pietonal, o expoziţie de artă tradiţională la ”Casa cu lei”, parada portului popular maghiar și spectacolul folcloric susţinut de ansamblurile folclorice ”Almavirág” – Malin, ”Takács Mihály” – Voivodeni-Mureş, ”Kaláka” – Gherla, ”Tulipán” – Teaca, ”Öregfenyők” – Mureş, din Şincai-Mureş, ”Szalmakalap” – Sic-Cluj, ”Vadrózsa” – UDMR Bistriţa, ”Kaláris” – ”Kétegyháza (Ungaria) şi orchestra „Téglás” din Kétegyháza, ”Hajdina” – Luduş, ”Orhidea” – Ungvár-Téglás (Ucraina), ”Csalló” – Somorja-Bratislava (Slovacia) și ”Hajdina” – Kaposvár-Orci (Ungaria), relevant pentru diversitatea portului popular și frumusețea dansului tradițional de pe o arie largă pe care trăiesc maghiarii.
Duminică, ziua a doua, dedicată în principal concursului între echipajele care gătesc gulaș, s-au aliniat, pe o vreme înnorată, în pădurea Schulerwald, la startul concursului nu mai puțin de 24 de echipe. Bucătari și bucătărese de o plajă largă de vârste au aprins focul și așezat ingredientele în ceaune după rețete secrete, au dat foc și au început să mestece, iar restul lumii să aștepte.
În acest timp, cele trei echipe ale juriului, conduse de Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, Teodor Ovidiu Crețu, Primarul Bistriței și viceprimarul George Avram au vizitat cu rigoare echipele și au acordat note funcție de aspect, culoare și gustul gulașului. Dintre membrii juriului îi mai amintim pe Decsei Atilla, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, profesor Antal Attila, preşedintele organizației municipale UDMR, pe Seszták Oszkár - preşedintele judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, Loreta Oltean, Mariana Țărmure, direct