Pentru a ne asigura independenţa energetică va trebui să investim fără oprire până în anul 2030, a explicat Vasile Iuga, Country Managing Partner al PricewaterhouseCoopers Romania, în cadrul Bucharest Forum/Energy, organizat de Adevărul Group şi Aspen Institute.
„Într-o Europă care îşi caută încă drumul spre redresare economică, asigurarea securităţii energetice la costuri accesibile pentru consumatori a devenit una dintre priorităţile liderilor comunitari. Ne aflăm în mijlocul unei revoluţii în domeniul energiei ca urmare a apariţiei noile tehnologii. Există, de asemenea, o competiţie globală pentru resursele energetice“, a arătat Vasile Iuga, Country Managing Partner al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers Romania. Reproducem, în continuare, un scurt rezumat al alocuţiunii prezentate de Vasile Iuga în deschiderea Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Aspen Institute.
Priorităţi pe agenda europeană
„Recentul Consiliu European de la Bruxelles s-a concentrat în principal pe problematica energetică. Direcţiile esenţiale către care se vor orienta politicile publice din acest sector sunt diversificarea aprovizionării cu energie a Europei şi dezvoltarea resurselor energetice indigene, în vederea asigurării securităţii aprovizionării şi a reducerii dependenţei energetice externe a UE“, a arătat expertul.
El a precizat că discuţia la nivel european îşi are ecoul şi pe plan local, în România, acolo unde s-a semnat recent Pactul pentru Energie. „Acesta reprezintă angajamentul ferm al tuturor părţilor interesate din sectorul energetic – autorităţi publice, companii şi societate civilă – de a promova dezvoltarea acestui domeniu printr-o strategie energetică pe termen lung“.
Privilegiile României
„Judecată în context european, România pare să aibă o poziţie privilegiată din punc