Luni, 27mai, este ultima zi în care fermierii gorjeni îşi pot declara veniturile din activităţi agricole pentru anul în curs. Unii primari sunt de părere că cetăţenii din localităţile pe care le conduc vor încerca să evite plata acestui impozit. Alţii spun că fermierii vor declara veniturile, pentru că nu au altă opţiune, în contextul în care au beneficiat de subvenţii pentru suprafeţele sau animalele respective.
Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, spune că cetăţenii i-au comunicat deja nemulţumirile în legătură cu faptul că începând din acest an li se va calcula impozit dacă depăşesc un anumit număr de animale sau suprafeţe cultivate. În acest context, primarul Slivilescu este de părere că nu mulţi vor fi cei care îşi vor declara veniturile obţinute din activităţi agricole şi că se va urmări transferarea animalelor sau suprafeţelor. „Orice impozitare, orice taxă care apare în plus este privită cu ochi răi de către oameni. Oamenii merg greu să-şi declare veniturile, consideră că poate este o măsură care nu este definitivă sau consideră că instituţiile statului nu pot să-i verifice cu precizie. O să apară foarte multe probleme, pentru că o să fie penalităţi. Sunt convins că oamenii nu o să declare în număr foarte mare veniturile. Unii, cel puţin verbal, spun că îşi vor reduce efectivele de animale, alţii vor face încercări de a împărţi între rude animalele, să ajungă sub efectivul care este impozabil. Vor avea loc destule încercări de genul acesta de a se sustrage de la plata impozitului respectiv”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.
Conform spuselor primarului Slivilescu, la nivelul localităţii Tismana şi a satelor arondate oraşului, efectivul de animale existent este de circa: 6.000 de bovine, 12.500 ovine şi circa 1200 de caprine.
Primar: Impozitarea este benefică
Pe de altă parte, primarul din Baia de Fier spune că