Pe lângă delicioasa dulceaţă, din petalele de trandafiri se fac şi alte „bunătăţi”, iar partea bună este că acestea se pot folosi în scopuri medicinale. Preparatele din petale de trandafiri conţin substanţe care le recomandă în durerile de cap şi tulburările digestive.
Oţetul de trandafiri combate durerile de cap
Pentru dureri de cap, angină, scăderea febrei în răceli, dureri de gât şi în caz de leşin, oțetul din petale de trandafiri face minuni. Pune doi pumni de petale uscate de trandafiri într-un borcan şi toarnă peste ele jumătate de litru de oţet de fructe natural. Închide bine borcanul, lasă-l să stea circa două săptămâni la macerat, apoi strecoară amestecul printr-un filtru de cafea şi adaugă 100 ml apă distilată, cu o linguriţă de ulei de trandafiri dizolvată în 20 ml alcool de 70 de grade. Bea zilnic trei picături diluate într-un pahar cu apă, cel puţin o săptămână. Oţetul de trandafiri este ideal şi pentru îngrijirea zilnică a corpului. După ce ai făcut baie, frecţionează-te cu acest oţet pe întregul corp, deoarece dizolvă resturile de calcar lăsate pe piele de apa de la robinet şi ajută la regenerarea stratului protector al pielii. În plus, are proprietăţi dezinfectante.
Infuzia şi tinctura ajută digestia
Ai probleme cu digestia sau nu te mai poţi linişti din cauza crizelor repetate de astm? Atunci este bine să bei o infuzie din petale de trandafir. Aceasta se prepară din două linguriţe de petale proaspete şi zdrobite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Lasă ceainicul acoperit un sfert de oră şi, după ce l-ai strecurat, bea trei căni cu infuzie pe parcursul zilei. La fel de utilă pentru tratarea acestor probleme de sănătate şi pentru calmarea durerilor provocate de gripă, dizenterie şi tuse convulsivă este tinctura din petale de trandafiri. Ea se face din 10 g petale proaspete, care sunt lăsate la macerat timp de 10 zile