În urma anchetei jurnalistice pe care ziarul Libertatea a declanşat-o legat de înmulţirea alarmantă a şacalilor şi de atacurile acestor prădători asupra păsărilor protejate din Delta Dunării, ministrul mediului Rovana Plumb a reacţionat. Acum, oficialul caută soluţii pentru vânarea şacalilor care pot distruge ecosistemul Deltei. În urma anchetei jurnalistice pe care ziarul Libertatea a declanşat-o legat de înmulţirea alarmantă a şacalilor şi de atacurile acestor prădători asupra păsărilor protejate din Delta Dunării, ministrul mediului Rovana Plumb a reacţionat. Acum, oficialul caută soluţii pentru vânarea şacalilor care pot distruge ecosistemul Deltei.
Animalul, o combinaţie perfectă între lup şi vulpe, s-a aciuat în Deltă acum un deceniu şi jumătate, însă abia de câţiva ani pagubele produse de atacurile sale, din ce în ce mai numeroase, au început să se vadă. Una dintre victimele preferate ale prădătorului este pelicanul, care ar putea să dispară dacă autorităţile nu intervin. Iată că, la mai puţin de o lună de la ancheta declanşată de reporterii ziarului Libertatea, ministrul mediului Rovana Plumb are o primă reacţie.
“Avem probleme cu şacalii şi cu mistreţii din Delta Dunării. La nivelul departamentului de biodiversitate există un grup de lucru care va corecta şi clarifica cât se poate de tranşant prezenţa acolo şi ce daune pot provoca dacă nu sunt luate măsuri. Ordinul de vânătoare, despre care am discutat şi cu organizaţiile neguvernamentale, trebuie reevaluat”, a declarat, sâmbătă, La Târgovişte, ministrul mediului.
În acest moment, inamicul numărul unu al Deltei şi-a schimbat obiceiurile şi vânează în haită. Şacalii s-au înmulţit alarmant, iar hrana nu le mai ajunge. Aşa s-a ajuns în situaţia ca doar Ostrovul Tătarului să fie populat de 250 de şacali. Ei mănâncă ouăle şi puii păsărilor de apă care cuibăresc la sol. Pelicanul, de exemplu,