Nu mai avem probleme cu urşii, acum suntem preocupaţi de situaţia creată în Delta Dunării de numărul mare de şacali şi mistreţi, a declarat, sâmbătă, la Târgovişte, ministrul Mediului, Rovana Plumb.
''Nu mai avem probleme cu urşii, acum avem alte preocupări, la nivelul departamentului de biodiversitate, cu şacalii şi mistreţii din zona Deltei Dunării, pentru care există un grup de lucru care va corecta şi va clarifica, într-un mod cât se poate de tranşant, ce înseamnă prezenţa lor acolo şi ce daune pot provoca dacă nu sunt luate măsuri şi mă refer la ordinul de vânătoare, care trebuie reevaluat, aşa cum am discutat şi cu organizaţiile neguvernamentale'', a declarat Rovana Plumb.
Legat de problema urşilor, în zona montană a judeţului Dâmboviţa au mai fost relocaţi urşi, prezenţa acestora în zona Padina-Peştera putând crea probleme turiştilor. Conducerea Parcului Natural Bucegi susţine că efectivul de urşi este mult prea mare.
''Este foarte adevărat, din toate datele pe care le avem la minister, la departamentul Direcţia generală protecţia naturii, care include componenta de biodiversitate, desigur că avem un studiu făcut în ceea ce priveşte acest număr de urşi care sunt protejaţi, la nivel european. Eu nu sunt de acord cu împuşcarea lor, nici măcar cu vânătoarea, nu sunt şi nu voi fi niciodată un fan al vânătorii, nici cu pescuitul nu sunt de acord. Desigur că sunt mulţi factori care trebuie luaţi în considerare şi cred că specialiştii trebuie să îşi spună cuvântul'', a precizat ministrul Rovana Plumb.
Lucrătorii Parcului Natural Bucegi au prins şi relocat, în luna martie, un urs care a coborât în zona cabanelor montane din zona Padina-Peştera, a distrus mai multe tomberoane de gunoi şi a intrat în două cabane.În septembrie 2012 un urs a omorât un bătrân în satul Dealu Frumos, comuna dâmboviţeană Pietroşiţa. De atunci autorităţile m