Surasetele ostasilor care merg pe front, nestiind ce ii asteapta la Stalingrad, chipurile obidite ale celor capturati in timp ce iau drumul Siberiei sau momentul unei priviri stinghere peste umar a unui tanar soldat incolonat pe cale sa lase in urma sa Moldova in mainile sovieticilor.
Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva
Toate acestea sunt surprinse in imaginile preluate de pe ww2incolor.com, locul unei colectii vaste, de peste cinci sute de fotografii, cu trupele romane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Puitorul de mine SMR Dacia, in misiune, pe 5 noiembrie 1942. Ca urmare a minarii apelor costale romanesti si bulgaresti, impreuna cu alte doua puitoare in octombrie 1941, un numar de submarine sovietice sunt scufundate.
Luptele pentru Stalingrad, 1942. Cele doua armate romane, a III-a si a IV-a, sunt decimate, pierzand 150.000 de oameni.
Soldati ai Armatei a IV-a sunt surprinsi la adapostul unui tanc in timpul iernii deosebit de reci a anului 1942.
Luptele pentru capul de pod Kuban. Romanii si aliatii lor germani au rezistat din februarie 1943 pana in octombrie 1943 la atacurile a 89 de divizii si brigazi sovietice, in acelasi timp reusind evacuarea a aproape 250.000 de oameni.
Prizonieri romani in urma Bataliei de la Stalingrad. Foarte putini se vor intoarce inapoi in tara la sfarsitul razboiului.
Grupul 3 Picaj deasupra Uniunii Sovietice, in 1943. Era format in special din avioanele Junkers Ju 87 mai bine cunoscute ca Stuka, fortele aeriene romane primind pana in 1943 circa o suta de astfel de aparate.
Instantaneu al unui aparat Junkers al Grupului 3 Picaj, in timp ce decola de pe un aerodrom.
@