Dacă până nu de mult reacţiile care au loc în creierul uman în timpul unui act sexual erau un mister, noile cercetări fac lumină. Printre altele, s-a descoperit că sexul previne demenţa.
Cu ajutorul unui scanner de monitorizare a activităţii cerebrale, cercetătorii americani au descoperit că, în timpul unui orgasm, activitatea cerebrală se modifică, în funcţie de zona erogenă atinsă, scrie dailymail.co.uk, potrivit Mediafax.
Se pare că 30 de zone diferite se pun în mişcare în timpul unei partide de sex. Printre acestea, se numără şi cele responsabile cu emoţiile, bucuria, simţul tactil, satisfacţia şi chiar memoria. Mai mult decât atât, noile concluzii spun că excitaţia amorţeşte sistemul nervos al femeilor, astfel încât plăcerea compensează durerea, care ajunge să nu mai fie conştientizată.
Iar principalul hormon eliberat în timpul sexului are şi el un efect benefic. „Hormonul îmbrăţişării te face să laşi garda jos şi să ai mai multă încredere în partener”, declară Arun Ghosh, specialist în sănătatea sexuală. Iar femeile eliberează o cantitate mai mare de astfel de hormoni. Şi iată de ce ele se ataşează mult mai repede de partener! Asta pe când în corpul bărbaţilor este eliberat hormonul plăcerii, dopamina. De unde şi concluzia că există mai mulţi dependenţi de sex în rândul bărbaţilor.
Cât despre neuroni… Se ştie că numărul lor scade odată cu vârsta. Dar sexul ajută la regenerarea lor. Bineînţeles, vârstnicii activi sexual sunt mai sănătoşi mintal decât cei ce nu mai au de mult o viaţă sexuală. Explicaţia ar fi că sexul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la o mai bună oxigenare a creierului, ceea ce creşte puterea de concentrare şi viteza de reacţie.
Studiul a mai arătat că săruturile duc la un sex mai bun care, la rândul lui, ajută la tratarea depresiei. Se pare că organismul uman are un sistem bine pus la punct responsabi