Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO de mai bine de 6 ani, a câştigat poziţia de asistent al Secretarului General al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, în urma unui concurs dur, în care s-au întrecut oficiali din mai multe state aliate. Găzduind un element-cheie al sistemului de apărare anti-rachetă dezvoltat în comun de SUA şi NATO – interceptoarele de la Deveselu -, şi cu un reprezentant la vârful Alianţei, România capătă acum un profil geostrategic foarte bine conturat în cadrul NATO.
Într-un interviu acordat gândul, Sorin Ducaru (48 ani) a explicat ce înseamnă această poziţie a sa şi a României în NATO, vorbind în acelaşi timp despre importanţa scutului anti-rachetă, despre scepticii pe care îi pomenea preşedintele Traian Băsescu, dar şi despre cum ne percepe Rusia în urma acestei ascensiuni în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Sorin Ducaru va fi, începând cu luna octombrie, pentru o perioadă de cel puţin 3 ani, unul dintre cei şapte asistenţi ai Secretarului General al NATO. Diplomatul român, care are o experienţă de 20 de ani în spate, va conduce cea mai nouă divizie a NATO – cea a Ameninţărilor de Securitate Emergente. În subordinea sa se vor afla domenii precum securitatea cibernetică şi cea energetică a Alianţei, dar şi antiterorismul, politica nucleară sau politica împotriva armelor de distrugere în masă.
Ducaru a explicat pentru gândul că, în afară de competenţele sale recunoscute la nivelul cel mai înalt al NATO, cel mai mult a contat evoluţia în timp a României: “Am avut o continuitate şi o predictibilitate în domeniul temelor de securitate. Am avut şi un sprijin intern larg la nivel politic şi la nivelul opinie publice. Am avut o coerenţă. Prin faptul că suntem în cadrul acestui plan de construire a scutului anti-rachetă (...), la sfârşitul deceniului vom putea vorbi de faptul că România este o ţară-pivot într-un sistem car