Producătorii sunt îngrijoraţi de cât de mult ar putea afecta metoda fracturării hidraulice calitatea berii
Uitaţi de îngrijorările legate de mediu! Când vine vorba despre fracturarea hidraulică, germanii au o spaimă foarte bine conturată: cam cât de mult le poate afecta această procedură de extracţie a gazelor de şist calitatea...berii.
Într-o scrisoare adresată mai multor ministere din Berlin, ei şi-au exprimat preocuparea că exploatarea gazelor de şist ar putea polua aprovizionarea cu apă şi astfel încălca o lege privind puritatea berii ce datează din 1516, relatează publicaţia germană Der Spiegel.
Regulamentele care controlează producerea de bere în Germania datează de pe vremea legii privind puritatea berii, numite ''Reinheitsgebot'', din 1516 - prima lege din lume privind puritatea alimentară. Potrivit Federaţiei Berarilor, berea germană este fabricată încă numai din malţ, hamei, drojdie şi apă.
Unde...forezi şi unde...crapă
Bătălia privind fracturarea hidraulică a luat în Germania o turnură neaşteptată: fabrici de bere germane avertizează acum că metoda controversată de extracţie a gazelor naturale din straturi de rocă aflate la adâncime în pământ ar putea afecta capacitatea de a prepara cea mai bună bere.
Coaliţia aflată la guvernare a cancelarului german Angela Merkel a elaborat reglementări privind metoda fracturării hidraulice, dar berarii spun că legile propuse nu merg suficient de departe. “Schimbările legislative planificate de guvernul federal până în prezent nu sunt suficiente pentru a garanta siguranţa alimentării cu apă potabilă şi a respecta cerinţele Reinheitsgebot”, se arată în scrisoare. Un purtător de cuvânt al Federaţiei a confirmat conţinutul scrisorii pentru Der Spiegel.
Scrisoarea merge mai departe, argumentând că industria berii este dependentă de apa potabilă de înaltă calitate, iar fracturarea hid