Avizul pentru preluarea SAI Muntenia, compania care administrează activele SIF4 Muntenia, de către SIF1 Banat-Crişana ar putea fi dat în luna iunie, în situaţia în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliul Concurenţei nu vor solicita documente noi, estimează fostul preşedinte al SAI Muntenia, Petre Pavel Szel.
"Noi aşteptăm cele două avize, de la Consiliul Concurenţei şi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cererile au fost depuse de către SIF Banat-Crişana, nu de noi. Dacă autorităţile vor cere noi acte, probabil discuţiile se vor prelungi", a spus domnia sa.
Petre Pavel Szel a explicat că cele două societăţi de investiţii (n.r. SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia) luate la un loc, nu reprezintă 40% pe piaţa fondurilor de investiţii, acesta fiind pragul pe care pe o piaţă relevantă ar trebui luate măsuri de către Consiliul Concurenţei.
Următorul pas după obţinerea avizelor ar fi plata acţiunilor şi transferul acestora.
"Din momentul semnării acordului, noi putem coopera pe plan inves-tiţional cu cei de la SIF1", a indicat fostul preşedinte SAI Muntenia. Domnia sa a mai spus că cele două SIF-uri ar avea o capacitate de antrenare mai mare şi s-ar putea angaja în investiţii mai mari.
Petre Pavel Szel a amintit că, în perioada noiembrie-decembrie a anului trecut, SIF Muntenia a vândut aproape 0,5% din acţiunile Erste şi anul acesta a renunţat la mai puţin de 0,5% din titurile BRD.
Domnia sa a adăugat: "Am profitat anul acesta de creşterea acţiunilor BRD, iar anul trecut de creşterea acţiunilor Erste. Nu am distribuit banii acumulaţi anul trecut şi anul acesta, iar banii acoperă dividendele pe care le avem de plătit. Vom intra în acest parteneriat nou cu o capacitate de investire neneglijabilă".
După preluarea controlului de către SIF Banat-Crişana, conducerea SAI ar putea fi schimbată, consideră Szel