Vasile Botnaru în dialog cu Arcadie Barbăroșie și Cornel Ciurea.
„Racul, broasca şi o ştiucă”, astfel ar fi intitulat Alexandru Donici telenovela pe care o urmăreşte Republica Moldova de la Crăciun încoace. Spre deosebire de protagoniştii virtuali ai situaţiei surprinse mai întâi de Ivan Krîlov, care, la rându-i s-a inspirat din alegoriile esopiene, parlamentarii înhămaţi la carul progresului sunt forţaţi să ajungă la o finalitate. Bună sau rea. Deznodământul este inevitabil, ca şi apusul de soare, şi de carieră politică. Despre posibilul deznodământ al crizei politice de la Chişinău vom vorbi astăzi cu invitaţii mei.
Aşadar, în studioul de la Chişinău al Europei Libere astăzi se află directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, şi Cornel Ciurea, director de programe la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.
Vasile Botnaru x Vasile Botnaru Europa Liberă: Prima întrebare pe care vreau să v-o adresez vizează un subiect comun: negocierile care au început de curând vor fi fiind cu un rezultat sau este un spectacol, o perdea de fum, ca să se pregătească taberele beligerante de anticipate şi să-şi pună la punct muniţia? Domnule Barbăroşie, ce impresie vă lasă dumneavoastră, mai ales, din limbajul corporal, non-verbal, ce deducţie vă faceţi?
Arcadie Barbăroşie: „Chiar nu sunt specialist în limbajul non-verbal. Dar eu zic să încercăm să înţelegem: negocierile sunt mai mult sau mai puţin reale sau nu sunt decât o imitaţie? Dacă să facem o analiză a factorilor care ar forţa participanţii la aşa-numitele negocieri chiar să negocieze, vizita comisarului Füle la Chişinău a fost una, cică, privată, dar, pe parcursul vizitei, domnul Füle a făcut câteva declaraţii şi pentru media. Din câte cunosc, pe parcursul întâlnirilor cu elita locală, declaraţiile au fot mult mai puţin diplomatice.” @N