Dupa 12 ani de "agonie", Croatia va adera la Uniunea Europeana, pe 1 iulie. Desi situatia economica a tarii nu este una extraordinara, ea este mai bine pregatita decat au fost Romania si Bulgaria cand au intrat in spatiul comunitar.
Inca din 2009, economia acestui stat fie a stagnat, fie s-a contractat, iar in acest an, analistii se asteapta la o scadere a produsului intern brut cu 0,3%, comenteaza The Economist.
In 2008, rata somajului era de 13,4%, iar in 2013 ar putea depasi 20%. In plus, ca in oricare parte a Europei, numarul tinerilor fara loc de munca este extrem de ridicat. De asemenea, si coruptia e o problema, iar investitiile straine s-au redus de la 4,2 miliarde de euro in 2008, la 624 milioane de euro in 2012.
Dupa un inceput timid al Guvernului condus de social-democratii lui Zoran Milanovic, ales in 2011, acesta a inceput sa aplice reforme. In viitorul apropiat va fi impusa o taxa pe proprietate, un val de privatizari a inceput deja, iar Executivul s-a angajat sa taie 15.000 de locuri de munca de la stat.
In alegerile pentru europarlamentare din aprilie si in prima runda de alegeri locale, care a avut loc pe 19 mai, cei care au mers la vot au pedepsit partidele de la coalitia de guvernare. Totusi, social-democratul Josipovic nu impartaseste aceasta viziune.
El sustine ca Croatia este o tara stabila, in care nu exista manifestari extremiste, ca in alte state europene.
De asemenea, liderii impun reforme care nu sunt pe placul populatiei, iar nicio forta politica importanta nu se opune aderarii la UE.
Insa, pentru ca sa isi imbunatateasca competitivitatea, Josipovic sustine ca oamenii de afaceri din Croatia trebuie sa fie mai buni, iar aicultura mai ieftina. Desi par a fi doar vorbe goale, el sustine ca tara sa este capabila sa isi revitalizeze rapid economia, in conditiile