Autorităţile publice pot angaja servicii sau lucrări fără a mai apela la procedura clasică a licitaţiei publice, dacă valoarea contractului nu trece de 100.000 de euro. Alte noi prevederi legislative adoptate au ca scop încurajarea investiţiilor şi dezvoltarea parcurilor industriale.
Liderii din administraţia locală se arată bucuroşi de noile modificări aduse Ordonanţei 34, care se referă la atribuirea contractelor publice. Înainte, orice contract cu o valoare mai mare de 15.000 de euro obliga la organizarea unei licitaţii deschise. În prezent, această valoare a fost ridicată la 100.000 de euro, astfel că primarii, în speţă cei din mediul rural, se arată încântaţi că nu vor mai fi constrânşi de procedura stufoasă şi lungă ce implica licitaţia. Doar unităţile medicale fac notă discordantă în procesul achiziţiilor, motiv pentru care solicitarea Ministerului Sănătăţii a fost respinsă de Camera Senatului. Au mai fost, însă, propuse şi alte prevederi legislative menite să încurajeze dezvoltarea investiţiilor, în special pe zona rurală, a explicat senatorul Alin Tişe.
Primarul comunei Floreşti, Horia Şulea, a menţionat că noile modificări ale Ordonanţei 34, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, va simplifica foarte mult procedura angajării unor lucrări de investiţie. „Tocmai am aflat că s-a modificat Ordonanţa 34 iar acest lucru mă bucură, pentru că ne ajută să demarăm mai repede o serie de lucrări. De altfel, măsura ajută, cred, în primul rând autorităţile locale din mediul rural, având în vedere că în zone mai mici se fac des astfel de lucrări care nu depăşesc suma de 100.000 de euro şi atunci era normal să nu fim ţinuţi în loc de licitaţii, care, se ştie, sunt şi stufoase şi durează şi foarte mult", a apreciat primarul Horia Şulea.
Senatorul