Activitatea economică a dat semne de revigorare în primele luni, dar companiile aşteaptă măsuri de susţinere a trendului.
Încrederea analiştilor financiari în economia românească a urcat în aprilie la maximul ultimelor 12 luni, pe fondul aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare, dar şi ca urmare a evaluărilor condiţiilor curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a ajuns în aprilie la 44 de puncte de la 33,8 în martie.
Activitatea economică a dat semnale de revigorare în primele luni ale anului, iar analiştii au îmbunătăţit sau se pregătesc să majoreze estimările privind creşterea PIB din acest an spre 2% sau chiar peste, în ipoteza unui an agricol bun. Creşterea economică din primul trimestru, de 2,1%, a surprins plăcut, depăşind cu mult aşteptările analiştilor. Vestea bună pentru România a venit în contextul în care UE a reintrat în recesiune în T1, în timp ce zona euro a continuat să se afunde în recesiune pentru al şaselea trimestru consecutiv.
Percepţia pieţelor externe privind România s-a îmbunătăţit continuu pe parcursul acestui an, având în vedere semnalele de redresare a economiei, performanţa exporturilor, excedentul de cont curent şi reducerea deficitului bugetar.
Iar costurile la care se împrumută statul ating minim după minim, randamentul la obligaţiunile pe zece ani, de exemplu, coborând spre 5% faţă de 7% la începutul lui 2012.
Majorarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor a determinat o uşoară contribuţie pozitivă a consumului privat la plusul din economie. Iar BNR se pregăteşte să diminueze dobânda-cheie.
Pentru perioada următoare au fost anunţate o serie de investiţii. Grupul german Bosch, care are afaceri de 180 mil. euro pe piaţa locală şi 1.400 de angajaţi, va finaliza în acest an invest