Oamenii care locuiesc în zona medievală, de cele mai multe ori sunt prea săraci sau prea bătrâni pentru a se implica în restaurarea vechilor clădiri în care locuiesc de-o viaţă. Este semnalul de alarmă pe care îl trag cei de la Forumul German, care organizează săptămâna viitoare la Braşov o conferinţă europeană cu tema „Dezvoltarea urbană şi restaurarea centrelor istorice”.
O conferinţă cu prezenţă internaţională, la Braşov, organizată sub patronajul Institutului Regiunilor Europene. Participanţii vor căuta împreună soluţii legislative, pentru ca centrele istorice să poată fi refăcute. De asemenea, nu va fi neglijată nici partea financiară, care de cele mai multe ori creează probleme în refacerea vechilor faţade. Acesta este şi motivul pentru care la conferinţa de la Braşov sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi ai unor bănci europene prin care se derulează programele europene pentru dezvoltare urbană. „Vin specialişti din toată Europa pentru această conferinţă la Braşov. Braşovul dă tonul în România pentru conferinţa internaţională de restaurare. Avem exemple foarte bune în ţară, cum ar fi Sibiul, cu centrul istoric restaurat, dar şi unele obiective în Timişoara, iar printr-un centru istoric restaurat arătăm dezvoltare, arătăm putere şi vrem să le dăm braşovenilor, mai departe, viziunea pentru un viitor frumos”, a declarat Cristian Macedonschi, consilier local FDGR Braşov.
„Restaurarea caselor istorice şi modernizarea sunt lucruri foarte scumpe, asta ştim şi trebuie să ţinem cont de asta şi trebuie să evităm ca pentru aceste familii să fie mai rentabil să construiască în altă parte sau să se mute la bloc, întrucât am văzut mule oraşe europene unde centrele istorice foarte valoroase sunt pustii”, ne-a spus Thomas Sindilariu, preşedinte FDGR organizaţia municipală Braşov. Cu această ocazie, reprezentanţi ai Ordinului arhitecţilor vor expune la Braşov